Teljes körű megújulás a veszprémi kórházban

Magyar Idők, 2018. június 2. – Szilágyi Anna

A vidéki egészségügyi intézmények jelentős fejlesztéseket tudhatnak maguk mögött, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház is több mint tízmilliárd forintban részesült. Többek között vadonatúj onkológiai centrum épült, felújították az intenzív osztályt, és bababarát szülészetet is létrehoztak az összegből – mondta el lapunknak Dávid Gyula főigazgató. Az intézmény büszke arra is, hogy több műtét vonatkozásában megszűnt a várólista, az ortopédián pedig közel a negyedére csökkent a várakozási idő.

Bár jelenleg az egészségügyi fejlesztések jelentős része a fővárosra koncentrálódik az Egészséges Budapest programnak köszönhetően, az elmúlt években a vidéki kórházak is megújultak, többek között az 500 milliárd forintos uniós forrás jóvoltából. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház több mint 10 milliárd forint fejlesztési forrásban részesült. Dávid Gyula, az intézmény főigazgatója lapunknak elmondta, ebből az összegből 4,7 milliárd forintot a teljesen új, regionális onkológiai centrumra fordítottak, amellyel az onkológiai ellátások teljes spektrumát tudják biztosítani.

– Közel 5 milliárd forintot nyertünk struktúrafejlesztési pályázattal, ebből teljesen felújítottuk a központi műtőt és sterilizálót, valamint jelentős fejlesztés történt a radiológiában, többek között új MR-készüléket vett az intézmény. Felújítottunk két belgyógyászati, a gyermek- és felnőtt-intenzívosztályt, valamint a neurológiát a stroke-részleggel együtt – sorolta a fejlesztéseket Dávid Gyula.

Ezek mellett a struktúrapályázatból baba-mama barát szülészetet hoztak létre, a modern szülőszobán lehetőség van apás szülésre, alternatív szülési módok alkalmazására, valamint arra is, hogy a babák az édesanyjuk mellett maradhassanak. A koraszülött gyermekek ellátását segítő perinatális intenzív centrumot is felújították egy másik pályázat keretében, a fejlesztések finanszírozásához hozzájárult a magyar állam és a megyei önkormányzat is.

Emellett a Csolnoky-kórházban központosított forrásból úgynevezett skill-labort hoznak létre, ahol rezidenseket és szakdolgozókat szimulációs gyakorlatokkal készítenek fel a betegekkel végzendő munkára. Dávid Gyula szerint óriási előny, hogy már nemcsak az egyetemeken, hanem a megyei intézményekben is megjelenik ennek a lehetősége. A közeljövőben ezeken felül bevezetik a lakosság szervezett vastagbélrákszűrését endoszkópos központokban, ebben az intézmény is részt vesz.


ESZKÖZFEJLESZTÉS

A diagnosztikától kezdve a műtőig rengeteg eszközt szerzett be a kórház, többek között CT-t, MR-t, endoszkópokat, ultrahangkészülékeket, és további jelentős forrás áll rendelkezésre az egynapos sebészeti pályázat keretei között. Az ápolási eszközöket, új betegágyakat, labordiagnosztikai eszközöket központi forrásból fedezték, míg a betegbiztonságot javító eszközök beszerzését saját pályázattal biztosítják. A diagnosztikai eszközparkot mindenképp szeretnék tovább fejleszteni, például újabb CT- és MR-készülék beszerzésével rövidül­hetne a betegek várakozási ideje.

Jelentős előrelépés a kórház pszichiát­riájának fejlesztése, ami három területből tevődött össze – mondta el Dávid Gyula. A járóbeteg-szakellátásban mind a felnőtt-, mind a gyermek- és ifjúsági pszichiátria új központot kapott, így modern körülmények között tudják fogadni a pácienseket. A felnőtt-ellátásban otthonközeli rehabilitációt biztosítanak a fejlesztés keretében, így akár mindennap kúraszerű ellátást kaphatnak. A harmadik terület az aktív pszichiátria, amely Sümegről kerül át a veszprémi kórház központi telephelyére, ennek az a jelentősége, hogy a korai aktív szakaszban az összes háttérszolgáltatás a betegek rendelkezésére fog állni, így biztonságosabbá és hatékonyabbá válik az ellátás.


HUMÁN ERŐFORRÁS

Az egészségügyi ágazatban egyre gyakrabban felmerülő problémaként jelölik meg a szakdolgozói és orvoshiányt, amellyel kapcsolatban Dávid Gyula úgy fogalmazott: bár a szakképzett nővérek közül sokan már nyugdíjba mentek, a kiáramlás mértéke csökkenő tendenciát mutat, ezt segítette elő az ágazati bérfejlesztési program is. Amit az intézmény ehhez hozzá tud tenni, az például a nővérszállók fejlesztése, illetve az ápolói hűségprogram. A rezidenseknek – a központi ösztöndíjak mellett – is működik egy hűségprogram, így többletjuttatást kaphatnak azok a fiatal munkavállalók, akik a vizsgájuk után szakorvosként is az intézményben folytatják tevékenységüket.

– A kórházban figyelünk arra, hogy az ügyeletek során mindig szakorvosi felügyelet, tehát biztonságos háttér mellett tudjanak dolgozni a rezidenseink – összegezte Dávid Gyula.

– Bizakodva tekintek az újonnan felállt kormányra és az Emberi Erőforrások Minisztériumára – válaszolt lapunk kérdésére a főigazgató. Mint mondta: közös érdek, hogy a megkezdett projektek gördülékenyen végig tudjanak futni. Dávid Gyula szerint fontos lenne, hogy a munkavégzést és a betegbiztonságot elősegítő eszközök támogatása folyamatos legyen. – Nem állja meg a helyét az a vád, hogy az ágazati béremelések miatt eladósodnak a kórházak, a működési támogatásokkal a központi források biztosítottak – amelyeket tavaly és idén is időben megkaptunk –, így jóval stabilabb a rendszer – tette hozzá.


ÚJRA KELL GONDOLNI A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST

– Egyetértek Kásler Miklós miniszter úrral, valóban újra kell gondolni a sürgősségi ellátást, mert jelenleg hatalmas a túlterheltsége – mondta el Dávid Gyula. Az intézmény vezetője szerint az esetek nagyjából felében indokolatlanul kerülnek a betegek a sürgősségire, hogy megkerüljék az alap- és szakellátásokat vagy az előjegyzési időt. A főigazgató szerint érdemes lenne ebben mind a technikai, mind a humán erőforrás kérdését újragondolni, és kiegyenlíteni a terheket.

Nagy eredmény a Csolnoky Ferenc Kórházban, hogy a várólistát körülbelül a negyedére csökkentették az ortopédiai műtéteknél: átlagosan fél évre rövidült az eddigi két évről. Megszűnt a várólista a szürkehályog-műtétekre, illetve a sebészeti és nőgyógyászati ellátásokra, amelyekhez elengedhetetlen volt a szakdolgozói és orvosi háttér is.

Hozzászólások: