Miniszteri biztost kérnek a gyógyeszközösök

Magyar Idők, 2018. július 19., – Haiman Éva

Kormányzati beavatkozást sürget a gyenge forintárfolyam miatt a gyógyászati segédeszközök forgalmazóit tömörítő szakmai szövetség, attól tartva, hogy ellehetetlenülnek a területen működő vállalkozások és ezzel a betegellátás. Az Orvostechnikai Szövetség az akut probléma kezelése mellett a gyógyeszközellátás teljes újragondolását szorgalmazza, amelyhez egy miniszteri biztos kinevezését is javasolják.

Magyarországon becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyeszközök használatára. Ez a szám ráadásul folyamatosan nő: részben az átlagéletkor, részben az orvosi technológiák fejlődése révén rehabilitálható állapotok és betegek számának növekedésével.

Az eszközök 90 százaléka vagy importált, vagy Magyarországon gyártják, de külföldről behozott alapanyagból készül, ezért az elmúlt hetek forintárfolyam-gyengülése érzékenyen érintette a vállalkozásokat, amelyek a tb-támogatott termékeknél nem érvényesíthetik a késztermék árában a pénzromlást.

Ha folytatódna, illetve tartóssá válna a hazai fizetőeszköz gyengélkedése, azzal az ágazatban működő hazai vállalkozások és rajtuk keresztül a betegellátás biztonsága is veszélybe kerülhet – állítja a cégeket képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ). A szövetség emiatt a napokban Varga Mihály pénzügyminiszterhez és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez fordult, „gyors és határozott intézkedésüket” kérve.

Mint Rásky László, az OSZ főtitkára a Magyar Időknek elmondta, a tb-támogatott, sorozatgyártású eszközöknél a cégek 15 éve nem emelhettek árat, sőt az egyedi gyártású termékek egy részénél is nyolc éve volt utoljára áremelés. Mindeközben a cégek költségei – nem utolsósorban az azóta 150 százalékkal megemelt kötelező bérminimumok miatt – jelentősen növekedtek, és erre jött a forint árfolyamának kedvezőtlen változása: az akkor 240 forintos euróárfolyam most 325 forint körül mozog. Az ágazatban mintegy 460, jellemzően kis- és középvállalkozás működik, körülbelül 3800 munkavállalót foglalkoztatva, egyre komolyabb önkorlátozások mellett.

– A szövetség konkrét intézkedési javaslatokat is megfogalmaz a hasonló helyzetek kivédésére, ám végső soron hosszú távon csak úgy tartható fenn, sőt fejleszthető a biztonságos gyógyeszközellátás, ha megteremtik az éves (inflációkövető), illetve a rugalmas, időszakos (a forint árfolyamromlásából adódó) árindexálás feltételrendszerét – hangsúlyozta a főtitkár.

Hozzátette: miután az árak mellett számos más, évek óta megoldatlan probléma is feszíti a magyarországi gyógyeszközellátást, a szövetség szeretné, ha az új kormány végre a terület egészét áttekintené. A gyógyászati segédeszköz-ellátás új alapokra helyezése megítélésük szerint a leghatékonyabban egy miniszteri biztos kinevezésével indulhatna el.

A szakszövetség nemrég már megkereste a kormányt egy javaslattal, az eszközök áfájának 5 százalékra mérséklését indítványozva. Akkor úgy fogalmaztak: az új kormány számára immár minden objektív feltétel adott ahhoz, hogy meglépjék ezt az újabb rezsicsökkentést, amivel 1-1,2 millió ember számára válhatnának olcsóbbá a gyógyulásukhoz szükséges segédeszközök, emellett az elavult termékeket újak válthatnák fel a piacon. Ráadásul további lehetőség nyílna a hazai rehabilitáció fejlesztésére, amit a kormány is kívánatosnak tart.

Hozzászólások: