Még decemberben pénzükhöz juthatnak a beszállítók

weborvos.hu - 2018. november 30. - Sándor Judit

Örülnek az Orvostechnikai Szövetségnél, ám véleményük szerint nem maradhat így a kórházi finanszírozás.

Az Orvostechnikai Szövetségnél (OSZ) arra számítanak, hogy még decemberben hozzájutnak pénzükhöz a beszállítók – tájékoztatta lapunkat Rásky László, az OSZ főtitkára a ma bejelentett konszolidáció kapcsán. A lejárt adósság nagyságrendje október végén 54,2 milliárd forint volt, ebből a tagvállalataikat 20 milliárdos nagyságrend érinti.

A szövetség nagyon pozitívan értékeli a konszolidációt, amelyről egy héttel ezelőtt rendezett konferenciájukon még semmiféle információt nem kaptak, sőt, inkább arról hallhattak, hogy ne számítsanak olyan csomagra, amilyen korábban volt. Hétfőn ezért közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak kérésükkel, a levél másolatát az egészségügyi államtitkárnak és a pénzügyminiszternek is elküldték. Ezek után szerdán, a Kormányinfón sem hallhattak érdemi információt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, aki azt mondta, hogy akkor vállalja át az állam a lejárt adósságokat, ha bizonyítható, hogy az érintett intézményekben gondos gazdálkodás folyt. Ezek után mindenkit meglepetésként ért Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ma délelőtt bejelentése, miszerint 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat, idézte fel a történéseket Rásky László, hozzátéve: a miniszter konszolidációról és nem működési támogatásról, stb. beszélt.

– Örülünk, nyilván, ám rögtön hozzá kell tennünk, hogy nem maradhat így a finanszírozás, rendbe kell tenni a kórházi szektort, különben jövőre ugyanitt fogunk járni. Mivel az intézkedések megszületéséhez idő kell, ezért úgy számolunk, hogy még egyszer össze fog jönni ez a nagyságrendű adósság, amit jövőre mindenképpen két részletben tartunk célszerűnek konszolidálni, hogy ne feszüljenek egymásnak az érintettek. Aztán reményeink szerint tényleg sikerül végre gatyába rázni a kórházi szektort, legalábbis ezt szeretnénk elérni, s ezért szívesen adunk szakmai segítséget a szaktárcának – mondta Rásky László.

Hozzászólások: