Gyógyászati segédeszközök: kisebb áfa jöhet

Magyaridők.hu, 2018. január 26. - Haiman Éva

Már látszik az esély arra, hogy a gyógyászati segédeszközök áfája is 5 százalékra csökkenjen, miután több kormányzati szereplő is részt vett azon a tegnapi egyeztetésen, amelyet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és partnerszervezetei kezdeményeztek.

Több mint egymillió ember használ idehaza valamilyen gyógyászati segédeszközt, például kerekesszéket, hallókészüléket, gyógycipőt. Az érintettek többsége alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő ember, akik a jövedelmük jelentős részét egészségügyi kiadásokra, így a gyógyeszközök megvásárlására fordítják.

A MEOSZ és a partnerszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott segédeszközök áfája is 5 százalék legyen a jelenlegi 27 százalék helyett.

Ez nagyban megkönnyítené az érintettek életét, a költségvetés kiadási oldalán keletkező „megtakarítást” pedig javaslatuk szerint korszerűbb eszközök tb-támogatására lehetne fordítani, amelyek megkönnyítik a fogyatékos emberek önálló életvitelét.

Az Orvostechnikai Szövetség számításai szerint az áfacsökkentés mindössze 2 milliárd forintos bevételkieséssel járna, ami elhanyagolható a pozitív hatásokhoz képest.

A kezdeményezést Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke is támogatja.

Mint lapunknak elmondta: összességében a költségvetési bevételeket egy ilyen szintű áfacsökkenés jóval kisebb mértékben érinti, mint mondjuk egy élelmiszer esetében, amire ugyanakkor az elmúlt időszakban többször is volt példa.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke megkeresésünkre azt mondta: a tegnapi egyeztetésen megállapodtak abban, hogy a segédeszközgyártók és -forgalmazók, valamint a fogyatékosok és betegek szervezetei elkészítik azt a munkaanyagot, amely egy szakmai egyeztetési folyamat alapjául szolgálhat.

Ahhoz, hogy az érintettek kérésének megfelelően 2019-től mérsékeljék az áfát, már a jövő évi költségvetési tervezés előtt, vagyis néhány hónapon belül meg kell születnie a megegyezésnek – tette hozzá Kovács Ágnes.

Hozzászólások: