Elkeserítő hír jött a magyar kórházakból

napi.hu, 2018. március 13. - Szepesi Anita

Február végére meghaladta a 22 milliárd forintot a 2018 elejére (elméletben) adósságmentesített magyar kórházak adósságállománya. A tartozások a szokottnál is masszívabban, 3,8 milliárddal gyarapodtak egy hónap alatt - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.

Február végére újabb 3,8 milliárddal nőtt a fekvőbeteg intézmények adóssága, ezzel a kifizetetlen számlák értéke meghaladta a 22 milliárd forintot. Egy évvel ezelőtt, a konszolidációt követően csak március végére érte el ezt a szintet (22,7 milliárd forint) az adósság.

A MÁK adataiból kitűnik, a megszokottan legtöbb tartozást felhalmozó Honvédkórház idén még egyik hónapban sem kezdett adósságot duzzasztani, azaz az intézmény szokásos 4-500 milliós havi növekménye nélkül is "sikerült" akkora gyarapodást produkálni az intézményeknek, mint korábban.

Nem utal pozitív változásra a tartozásállomány lejárat szerinti szerkezete. A 3,8 milliárdos havi pluszból majdnem 1,6 milliárd forintnyi a 60 napnál régebben lejárt fizetési határidejű számlák értékét gyarapította, amely így 6 milliárd forint fölé nőtt. Azaz két hónappal a konszolidációután a tartozásállomány több mint 27 százaléka, 6,1 milliárd forint régóta fennálló tartozás.

Tavaly november végén 56 milliárdos kórházi adósságkonszolidációt harangozott be az egészségügyért felelős államtitkár. Később kiderült, ebből a kórházak 44 milliárdot kapnak, úgymond a működés támogatására, 30 napon túl lejárt tartozásaik rendezésére. A november végi 46,8 milliárdos lejárt tartozásállomány a rendezés után, december végére mégis még mindig 15,4 milliárdon állt, benne 8,7 milliárdos 30 napon túli lejáratú tartozással. Az adósságrendezésnél a kórházaknak juttatott pénzt nem csak a lejárt számlák összege alapján számolták ki, hanem egy bizonyos szempontrendszert használva súlyozásnak, az egészségpolitikai célokat is figyelembe vették, mint azt az államtitkár többször is kijelentette.

A milliárdos adósok klubjához három kórház tartozik:

a Péterfy Sándor utcai kórház (1,7 milliárd),

a Szent János (1,06 milliárd)

és a Békés megyei kórház (1,08 milliárd).

A dobogósokhoz közel áll még a maga 964 milliós adósságával a Bajcsy kórház. A havi növekedésben a Péterfy és Dél-pesti kórház áll az élen 250 illetve 254 milliós plusszal.

Ugyanakkor a 2017 végéig rendszeresen az adólisták élén álló Honvédkórház február végén mindössze 15 millióval maradt adós a beszállítóknak, s ez az összeg is kevesebb mint 30 napja járt le.

A jelek szerint a honvédelmi tárca keményen az intézmény mellé állt forrásokkal, vagyis nem elérhetetlen a teljes konszolidáció - kommentálta a friss adatokat lapunknak Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki úgy véli, ugyanezt a módszert kellene a többi intézményben is bevezetni.

Hozzászólások: