Budapesten is megújulnak az egészségügyi eszközök

Magyaridők.hu, 2018. december 4. - Szilágyi Anna

Közel négymilliárd forint értékben kapnak a kórházak orvostechnikai eszközöket az Egészséges Budapest program keretén belül – mondta el lapunknak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

----

====

A tárcavezető arról tájékoztatott, hogy tizenkilenc diagnosztikai és terápiás berendezést szerez be a kormány 3,8 milliárd forintból. Összesen négy CT-t, három MR-, négy érfestő készüléket (DSA), öt korszerű digitális röntgenrendszert, egy digitális mammográfot, egy digitális képmenedzsmentrendszert és egy lineáris gyorsítót telepítenek a következő hónapokban – fejtette ki. Kásler Miklós hangsúlyozta: a mostani fejlesztésekkel tíz százalékkal nő a közép-magyarországi régió diagnosztikai vizsgálati kapacitása.

– Új CT-berendezés kerül a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetbe, amely nemcsak a tüdőbetegeket, hanem a szakrendelőkhöz kapcsolódva a régió 300 ezres lakosságát is szolgálja – mondta el a témában rendezett sajtótájékoztatón a miniszter tegnap. Szavai szerint hasonlóan komoly eredmény, hogy új MR- és DSA-készülék kerül a Szent János Kórházba, ami nagyban segíti az ott folyó baleseti, idegsebészeti és stroke-ellátást. – Ez azt jelenti, hogy itt is megkezdődhet az agyi érrög kimutatása és eltávolítása a stroke okozta halál és bénulás elkerülése érdekében – jegyezte meg.

A fejlesztés eredményeképpen a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet lecseréli a katéteres szívinfarktus ellátáshoz használt DSA-készülékeit, javítva ezzel a sürgős ellátás körülményeit. Az Uzsoki Utcai Kórház elavult sugárterápiás eszközének a cseréje – új sugárterápiás lineá-ris gyorsítóra – a daganatos betegek kezelésében jelent nagy előrelépést. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet új CT-készüléke pedig helyben teszi lehetővé a gyors diagnosztikát – tette hozzá Kásler Miklós. A CT-berendezések országos átlagéletkora 5,16 év, az MR-berendezéseké pedig 4,96, illetve ugyanennyi a közép-magyarországi régióban is.

Kásler Miklós lapunkkal közölte azt is: a hétszázmilliárd forintból megvalósuló program a főváros egészségügyi fejlesztéseire koncentrál elsősorban, ám nem feledkeznek meg a vidéki ellátóhelyekről sem, hamarosan Győrben és Pécsen tesznek bejelentéseket.

Hozzászólások: