Az Orvostechnikai Szövetség közleménye

mti.hu - 2018.december 12.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) fontosnak tartja, hogy a közvélemény hitelesinformációkhoz jusson a gyógyászati segédeszköz ellátásról.

Az OSZ az elmúlt napokban a gyógyászati segédeszköz ellátásról megjelent tévesinformációk miatt a következők közzétételét tartja fontosnak: 

A támogatott gyógyászati segédeszközök Magyarországon egymillió emberrehabilitációjához, életminőségének javításához járulnak hozzá. 

A támogatott gyógyászati segédeszközöket jellemzően a járóbeteg-ellátás keretében, kisebbrészben a kórházakban, de vényre írják fel. Ezért a támogatott gyógyászati segédeszközök és akórházi adósság között semmilyen összefüggés nincs.

 A támogatott gyógyászati segédeszközök gyakorlatilag hatósági áras termékek, mivel az árukemeléséhez az egészségbiztosító jóváhagyása szükséges. A támogatott gyógyászatisegédeszközök ára tizenöt éve változatlan. Így nincs semmilyen alapja annak a kijelentésnek,hogy a gyógyászati segédeszközöknek „egy év alatt is jelentősen megemelkedett az ára”. 

A segédeszközök támogatására fordított költségvetési források növekedése elsősorban azigénybe vevők számának bővülésével magyarázható. 

Szövetségünk üdvözli, hogy a kormány évről évre biztosítja a bővülő szükségletekből adódótöbbletfelhasználás költségvetési forrásait. A megjelent kommunikációval ellentétben, az ideiévben ez nem éri el a 7 milliárd forintot. Ez az összeg azonban nem az ellátás vagy ahozzáférés javítását szolgálja, hanem csupán a rászorulók jogos szükségleteinek költségvetésifedezetét. 

Szükségesnek tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a tizenöt éve változatlan árak, az infláció,a kötelező béremelések és a forint árfolyamának romlása következtében a segédeszközellátástvégző cégek lassan csődközeli helyzetbe kerülnek. Ez már rövid távon is veszélyeztetia betegek szükségleteinek kielégítését, gyógyászati segédeszközökhöz jutását. 

A támogatott gyógyászati segédeszköz ellátás jelenlegi jogi szabályozásának alapját aszociálliberális kormányzat teremtette meg 2006-ban, költségvetési takarékossági célzattal.Hamar bebizonyosodott, hogy ez a merev szabályozás nem szolgálja a betegek, a rászorulókérdekeit.

 Álláspontunk szerint a betegellátás javításának érdekében a gyógyászati segédeszköztámogatás rendszerének korrekciója és korszerűsítése nem várhat tovább. Az ezt célzómunkában ezúton is felajánljuk szakmai segítségünket.

Hozzászólások: