A kormány és az orvoskamara szándékai egybecsengenek

magyarhirlap.hu - 2018. november 26. - Jobbágyi Zsófia

Stratégiai partnerként tekint a humántárca az érdekvédelmi ésszakmai szervezetreBeépítette a vonatkozó előterjesztéseibe a humántárca vezetője aMagyar Orvosi Kamara (MOK)által megfogalmazott észrevételeket, miután a testület hét végén megtartotta szokásosküldöttgyűlését. Az Emmi közölte: számít a kamarára a továbbiakban is.

Üdvözli a humántárca a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlését, amelyet a testület hét végéntartott. A tárca közlése szerint a magyar kormány kiemelt stratégiai partnerként tekint a kamarára,majd megköszönték a tagok áldozatos, magas színvonalú szakmai munkáját és elkötelezettségét azegészség fejlesztése és a betegek gyógyítása iránt. A MOK küldetése – miszerint tevékenységévelőrzi a hivatás tisztaságát, védi és építi az orvoskar tekintélyét, ezzel szolgálva a nemzetegészségének ügyét – egybecseng a magyar kormány szándékával. 

A MOK sajtótájékoztatót tartott a küldöttgyűlés után, ahol Éger István elnök közölte: azegészségügy helyzete ezermilliárd forintból orvosolható lenne, amihez gazdasági alapú politikaidöntés szükséges. Bemutatta a Diagnózis és terápia című helyzetjelentést is, amely szerint amegígért bérfelzárkóztatási folyamat megtorpant, az intézményi adósságállomány évről évreújratermelődik, mértéke jelenleg ötvenmilliárd forint feletti. Kiemelte, hogy közvetlenül agyógyítás kiadásaira fordított összeg GDP-arányosan még 2017-ben sem érte el a három százalékot,valamint a támogatási programok ellenére sem volt annyi betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxis,mint most, és sok helyen nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges személyi és tárgyiminimumfeltételek.

 A humántárca közleményében jelezte: a kormány azon dolgozik, hogy a magyar orvosokmunkakörülményeit és anyagi megbecsülését javítsa, az elmúlt években végrehajtott béremelésekmellett a munkakörülmények is javulnak a kórház- és rendelőfejlesztéseknek, új orvosi eszközökbeszerzésének köszönhetően. „Számítunk a Magyar Orvosi Kamara véleményére azegészségmegőrző és betegellátó rendszer működésével kapcsolatban” – fogalmaztak. Hozzátettékazt is: az emberi erőforrások minisztere köszönettel vette a MOK javaslatait, beépítette azokattöbbek között a háziorvosi ellátással és a sürgősségi ellátással kapcsolatos előterjesztéseibe, és bízika további együttműködésben is a kamarával és az orvoskarral. 

Hozzászólások: